Sosyal açıldı! Bir göz at → Hemen gir →

TARTIŞMA Knight Online'ı Baştan Tasarlamak Mümkün Olsaydı?

whopcod

KY Üye
Merhaba, hocam ben bakış açınızdan ben yeni bir proje ama Knight Online benzeri bir proje geliştirmek gibi anladım. Yanlış anladıysam affola. Şöyle diyeyim geçmiş dönemimde Rise Online projesinde çalışan biri olarak söylüyorum; Knight Online değil ama farklı bir proje olarak Rise Online bu işi yaptı ve de gayet başarılı oldular. Evet firmanın çok hatası oldu o zamanın baskısı ve yetiştirme stresinden dolayı doğru adımlar atamadı. İsteselerdi çok başka yerlere gidebilirdik neyse uzun hikaye :) Bunun yanı sıra;Mobil olarakta Nowa Online iyi gidiyor yani benzer projeler yapılabilir ama uzun süreçler ve büyük miktarda yapılanmak için fon lazım. Yeterli ve donanımlı 7-10 kişilik bir ekiple inanılmaz şeyler başarılabilir.
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

Aslında küçük bir noktada ayrışıyoruz. Bahsettiğiniz örnekler daha çok Knight Online'dan ilham alan yeni oyun projeleri. Bizim tarafta ise odak, yeni bir MMORPG geliştirmekten ziyade Knight Online'ın kendisini ve yıllar içerisinde oluşmuş teknik birikimini farklı bir mühendislik perspektifiyle yeniden ele almak.

Fon ve ekip konusu ise kesinlikle katıldığım bir nokta. Bu ölçekteki işlerin sürdürülebilir olması için hem yetkin ekipler hem de uzun vadeli bakış açısı gerekiyor.

Bizim avantajımız ise bu projenin ticari bir hedefle başlamamış olması. Ekibimiz yurtiçi ve yurtdışındaki şirketlerde çalışan, oyun, ağ teknolojileri, donanım, web ve mobil geliştirme gibi farklı alanlarda tecrübe edinmiş kıdemli mühendislerden oluşuyor. Açıkçası bizi bir araya getiren şey de yeni bir gelir modeli oluşturmak veya bir yatırım hikayesi yazmak değil; yıllar önce bizi bu oyuna bağlayan heyecanın teknik tarafta hâlâ aklımızı kurcalıyor olması.

Zaten maddi motivasyonla hareket ediyor olsaydık, enerjimizi mevcut kariyerlerimize, kurumsal projelere veya hâlihazırda gelir üreten kendi çalışmalarımıza yönlendirmemiz çok daha mantıklı olurdu. Buradaki motivasyon biraz daha farklı.

Bu yüzden mümkün olduğunca acele etmeden, doğru soruları sorarak ve topluluğun bakış açısını anlamaya çalışarak ilerliyoruz.

Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

whopcod

KY Üye
pay2win çoğu şeyi yasaklar ve ödeyene sadece bir tık avantaj verir, oyun içi gerçek parayla olan ticarete çok sert önlemler alır, yabancı mmolar gibi daha değişik sistemleri entegre eder , lore kısmına bir tık daha fazla odaklanıp hikayeyi ilerletir, ama mevcut PK ve PVP sistemini bozmadan birşeyler yapardım. Çünkü ko pvpsi çoğu moba oyununa bile bin basar.
Güzel bir bakış açısı, teşekkür ederim.

Özellikle monetizasyon konusunda değindiğiniz nokta önemli. Oyuncuların oyunu destekleyebilmesi ile oyun içi rekabetin bozulmaması arasındaki dengeyi kurabilmek bence MMO dünyasının en zor problemlerinden biri.

Lore ve dünya kurgusu tarafı da açıkçası üzerinde daha fazla düşünülmesi gereken konulardan biri. Knight Online yıllarca daha çok PvP ve topluluk tarafıyla öne çıktı, ancak oyunun evreni ve hikâyesi aslında hiç hak ettiği kadar derinleştirilemedi.

PvP konusunda ise benzer düşünüyorum. İnsanların 20 yıl sonra bile bu oyunu konuşmasının sebeplerinden biri combat sistemi ve savaş hissiyatı. Bu yüzden en çok dikkat edilmesi gereken konulardan birinin de mevcut oynanışın neden bu kadar sevildiğini doğru anlamak olduğunu düşünüyorum.

Görüşünüz için teşekkür ederim.

m3sut15

KY Kıdemli Üye
Merhabalar,
1098 versiyonundan başlayıp oyuncu sayısı ve ilgi sürekli artıyordu.en çok oyuncu olduğu dönem 1534 dönemiydi.
Knight Online'ı Knight Online yapan şey neydi?" sorusuna cevap olarak başta kendine has olan olan combat sistemi,karakterler arası skill ve item dengesi,silahların parlama efektleri,skillerin efektleri,karakterlerin kendine has kıyafetleri.ve skill animasyonları.karakterlerin birbirlerine göre bazı alanlarda üstünlükleri olması (buna karakterlerin kendine has skill özellikleride dahil )sebebiyle birbirlerine ihtiyacı olması.ve buda parti kurma ihtiyacını arttıran sebeplerden oluyor.ve takımca yardımlaşarak veya birlikte strateji geliştirerek oynandığı için ilgi çekiyor oyun monoton olmuyor.ve seviliyor.

Spectre

KY Üye
Kral çok uzağa gitme @GUNEYHAN bu işi başka boyuta taşıdı usko ile pvp arasindaki farkı koydu geçti diğerleri bı tık geç kalmış olabilir bu konularda @swatxx @YNG @Aakinci @ımnxwile bu adamlar pvp serverleri başka boyutlara taşıdılar zaten onların test servetlerini girip baksan aradaki USKO ile pvp arasindaki farkı çoktan cozersin diye düşünüyorum hiç biseyi degistirmene gerek yok bu adamlar yaptı bile coktan xd
Arkadaşlara büyük saygım var ama başka boyut diyeceksek bir şeye acme gibi kendi oyun motorunu yazma veya xacs gibi openkoyu x64 mantığını pvpye kazandırmak gibi büyük işler yapılmasını beklerim veya pathoswar gibi mobilko yazılmasını unitynin bu işe dahil olmasını beklerim açıkçası, uskoyla pvp arasında fark olması birşeyin doğru yapıldığını göstermez. Acme, xacs, nguard gibi acsler olmasa şuan pvp piyasası asla bu raddeye gelemezdi büyük iş başarmak böyle olur. Kendimizide bu işe dahil ederek bizler sadece elimizden geleni yapıyoruz pastadan pay almak için emek harcıyoruz diğer arkadaşlarda böyle ama büyük iş yapılacak seviyede birşey çıkarttığımız henüz düşünmüyorum.

ATABEYY

KY Uzman Üye
Yardımsever
Bu kadar abartmanın ve birilerine yaranmaya çalışmanın mantığı nedir?

Etiketlediğin listedeki 2 kişi hariç diğer 3'ü, zaten ücretini verip source satın alan, files satan veya hazır kod üzerinden kendi kendine bir şeyler geliştirmeye çalışan kişiler.

PVP'yi 'başka bir boyuta' taşıdıklarını iddia ediyorsun; bizim göremediğimiz, senin gördüğün o büyük yenilik tam olarak nedir? Somut bir şeyler anlat da hepimiz öğrenelim.
Birilerine yalaklanmak ya da yaranmak gibi bir şey söz konusu değil usko ile pvp yi karsilastirdim bunu yapan piyasada bir kaç isim var sadece bunu belirtmek istedim tartışma konusu gerçekten tartışmaya dönmesin XD konuyu acan arkadaş pvp server i nereye tasiyabiliriz diye konu açmış bende zaten üst seviyede değişiklik yapıldı kendisi de bunlara bakarak birşeyleri değerlendirmesi gerektiğini söyledim amaç birine yalaklanmaksa sende bas tacisin canom XD @ATLAS

Master35

KY Üye
Eğer amaç yeni bir oyun yaratmak ise bunun unreal ile yapılması daha iyi olur fikrindeyim

whopcod

KY Üye
Eğer amaç yeni bir oyun yaratmak ise bunun unreal ile yapılması daha iyi olur fikrindeyim
Aslında yeni bir oyun geliştirmek istesek Unreal da dahil olmak üzere değerlendirebileceğimiz birçok seçenek var.

Hatta ekipte hâlihazırda MMO, RPG, mobil ve web tabanlı oyun projelerinde çalışan arkadaşlar da var. Kurumsal tarafta da, bağımsız tarafta da farklı işler yürütüyoruz. Yeni oyun geliştirmek bizim için bilinmez bir alan değil.

Fakat burada konuştuğumuz şey biraz farklı. Bizi heyecanlandıran taraf yeni bir oyun yapmak değil, yıllardır oynadığımız ve büyüdüğümüz oyunun teknik tarafına bugün sahip olduğumuz bilgi birikimiyle tekrar bakabilmek.

Yani mesele motor seçiminden çok, "Knight Online bugün yeniden tasarlansaydı hangi kararlar farklı alınırdı?" sorusu aslında.

johncodes

KY Üye
Siz sanırım daha çok brainstorming /planning/refinement aşamasındasınız. Geleneksel yazılım geliştirme yaklaşımınız çok güzel ve bence de ürün KO dahi olsa bu şekilde ilerlenmesi uzun vadede her zaman faydalı olacaktır fakat legacy bir ürünü yeniden tasarlamak ve bunu neredeyse 3 jenerasyonum ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapmak ekstra bir efor gerektirecektir.

whopcod

KY Üye
Siz sanırım daha çok brainstorming /planning/refinement aşamasındasınız. Geleneksel yazılım geliştirme yaklaşımınız çok güzel ve bence de ürün KO dahi olsa bu şekilde ilerlenmesi uzun vadede her zaman faydalı olacaktır fakat legacy bir ürünü yeniden tasarlamak ve bunu neredeyse 3 jenerasyonum ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapmak ekstra bir efor gerektirecektir.
Aslında tam olarak bizi en çok düşündüren konulardan biri de bu.

Çünkü burada yalnızca legacy bir kod tabanını modern teknolojilere taşımaktan bahsetmiyoruz. Ağ iletişiminden veri katmanına, istemci mimarisinden operasyonel süreçlere kadar yıllar içerisinde oluşmuş varsayımların ve teknik kararların yeniden değerlendirilmesinden bahsediyoruz.

Bu arada tamamen fikir aşamasında da değiliz. Bazı alanlarda hâlâ araştırma ve tasarım süreçleri devam ederken, bazı alanlarda ise teknik prototipler ve kavram doğrulama (PoC) çalışmaları yürütüyoruz.

Benim kişisel olarak en ilginç bulduğum taraf ise teknik kısım değil. 1098 oynayan biriyle 2500+ oynayan birinin Knight Online'dan beklentisi artık aynı değil. Teknik problemler bir şekilde çözülüyor, asıl zor olan hangi problemlerin çözülmeye değer olduğuna karar verebilmek.

Bu yüzden mümkün olduğunca farklı görüşleri toplamaya çalışıyoruz.

bukoder

KY Uzman Üye
Web
atlaspvp.online
Merhaba,

Uzun süredir Knight Online'ın 1298 temelinden başlayarak, sonraki sürümlerde edinilen bilgi ve deneyimleri de değerlendirip oyunu modern mühendislik anlayışıyla yeniden tasarlama fikri üzerinde çalışıyoruz.

Burada bahsettiğimiz şey mevcut kaynak kodları üzerinde değişiklik yapmak veya klasik anlamda bir private server geliştirmek değil. Oyun sunucuları, istemci, ağ iletişimi (netcode), exe, launcher, hesap sistemi, portal, destek platformları ve ilgili servisler dahil olmak üzere neredeyse tüm bileşenlerin günümüz teknolojileri ve modern yazılım mimarileriyle sıfırdan ele alınmasıdır.

Merkezi platform yapıları, küresel hesap sistemi, modern veri katmanları, önbellek ve kuyruk sistemleri, gelişmiş güvenlik yaklaşımları, ölçeklenebilir servis mimarileri ve uzun vadeli sürdürülebilirlik gibi konular bu vizyonun temel parçalarını oluşturuyor.

Bizim için en önemli konu ise teknoloji kadar oyunun kendisi.

Bu nedenle sizlerin görüşlerini merak ediyoruz:

• 1298, 1453+ ve 2500+ sürümlerinde en başarılı bulduğunuz sistemler nelerdi?
  • Hangi değişiklikler oyuna değer kattı, hangileri oyunun yönünü yanlış etkiledi?
  • Sizce yıllardır devam eden temel problemler neler?
  • Knight Online bugün sıfırdan geliştiriliyor olsaydı hangi konulara öncelik verilmeliydi?
  • Böyle bir vizyon sizde nasıl bir izlenim oluşturuyor?
Tüm görüş, eleştiri ve önerileri okumaktan memnuniyet duyarız.
güzel bir düşünce ama bunun yerine sifirdan yeni bir mmorg yapılabilir ilk başta temel düzeyde gün geçtikçe ilerletilebilir böylece yeni bir oyun ortaya çıkmış olur diye düşünüyorum dostlar.

whopcod

KY Üye
güzel bir düşünce ama bunun yerine sifirdan yeni bir mmorg yapılabilir ilk başta temel düzeyde gün geçtikçe ilerletilebilir böylece yeni bir oyun ortaya çıkmış olur diye düşünüyorum dostlar.
Teknik açıdan bakıldığında sıfırdan yeni bir MMORPG geliştirmek elbette mümkün.

Ancak bizi bu projeye yönlendiren şey yeni bir oyun fikrinden çok, yıllardır sevdiğimiz ve çok iyi bildiğimiz bir oyunun teknik ve mimari açıdan farklı bir noktaya taşınabileceğine olan merakımız.

Knight Online'ın bugün hala konuşuluyor olması da bence önemli bir gösterge. Ortada hala değer verilen bir oynanış, bir topluluk ve yıllar içerisinde oluşmuş ciddi bir birikim var.

Bu nedenle şu anki motivasyonumuz yeni bir dünya inşa etmekteb ziyade, mevcut bir dünyanın teknik sınırlarını yeniden düşünmek diyebilirim.

Teşekkürler görüşünüz için.

Gnusmas

KY Üye
Ozaman ufak bir tavsiyem olsun bir mmo'yu al birebir geçir sonra üzerine assets, model değiştir ve kendi hikayeni koy yola devam. Bizzat ben yapılmamışı yapmayı seven biri olarak knight online'ı browser olarak ele aldım ve devam ediyorum. Kendi browser, mobil, pc clientlerimi çıkartmak için uğraşıyorum şuan.

Browser tarafından ufak bir kare :)

1780746258053.png

whopcod

KY Üye
Ozaman ufak bir tavsiyem olsun bir mmo'yu al birebir geçir sonra üzerine assets, model değiştir ve kendi hikayeni koy yola devam. Bizzat ben yapılmamışı yapmayı seven biri olarak knight online'ı browser olarak ele aldım ve devam ediyorum. Kendi browser, mobil, pc clientlerimi çıkartmak için uğraşıyorum şuan.

Ekli dosyayı görüntüle 18081
Paylaşımınız için teşekkür ederim.

Ancak bahsettiğiniz yaklaşım ile bizim tartıştığımız konu oldukça farklı seviyelerde problemleri ele alıyor.

Bir oyunu alıp farklı assetler, modeller ve hikaye ile yeniden sunmak elbette başlı başına bir geliştirme süreci olabilir. Fakat bizim ilgilendiğimiz konu daha çok oyun motorundan istemci mimarisine, ağ katmanından sunucu altyapısına kadar uzanan mühendislik problemleri.

Açıkçası amacımız mevcut bir yapıyı kopyalayıp üzerine yeni içerikler eklemek olsaydı, bu başlığı açmamıza da gerek kalmazdı. O noktada yapılacaklar zaten büyük ölçüde bellidir.

Burada tartışmaya açtığımız konu; Knight Online gibi 20 yılı aşkın süredir yaşayan bir oyunun, bugün sahip olduğumuz bilgi birikimi ve mühendislik yaklaşımlarıyla nasıl tasarlanabileceği.

Yine de emek verdiğiniz proje için başarılar dilerim.

bukoder

KY Uzman Üye
Web
atlaspvp.online

Ekli dosyayı görüntüle 18081
güzel bir proje bunu Streaming mantıgı ile yaparsanız Server tarafında çok fazla güce ihtiyaç duyar en iyisi WebGL ile yapmak.

Anasayfa Kayıt ol Giriş yap
Üst Alt