Sosyal açıldı! Bir göz at → Hemen gir →

Efsane KOWEB Editör Geri Dönmeli mi?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
KY Üye
Efsane KOWEB Editör Geri Dönmeli mi?

Merhaba arkadaşlar,

2020 yılında geliştirdiğim KOWEB editörü belki aranızdan hatırlayanlar vardır. Bir dönem satışını da yapmıştım. O zaman çıkış noktam aslında çok basitti: Knight Online sunucusu yöneten birinin her işlem için SQL'e, uzak masaüstüne veya farklı farklı editörlere girmesi yerine mümkün olduğunca her şeyi web üzerinden tek bir yerden yönetebilmesi.

Zamanla proje büyüdü; account ve character işlemleri, NPC/Monster, drop, upgrade, PUS, event yönetimi, GameServer/LoginServer işlemleri derken ciddi anlamda kapsamlı bir editöre dönüşmüştü.

Aradan yaklaşık 6 yıl geçti. Ben KO tarafında aktif geliştirmeyi bıraktım, KOWEB'in satışı da doğal olarak durdu. Daha sonra kaynak kodlarının ve eski sürümlerin çeşitli yerlerde arşivlenip paylaşıldığını gördüm. İlgili paylaşımların çoğunda kaynak kodu eski ve eksik.

Burada özellikle bir şey söylemek istiyorum: Bu paylaşımlara kızmıyorum.

Aksine, yıllar önce yazdığım bir proje bugün hâlâ birilerinin işine yarıyorsa bundan mutlu olurum. Bir server sahibinin işini kolaylaştırdıysa, bir geliştirici kodları inceleyip bir şey öğrendiyse veya KOWEB'e bakıp kendi projesine fikir çıkardıysa ne güzel. Sonuçta bir yazılımcının yıllar önce bıraktığı bir projenin kendisi ortada yokken bile yaşamaya devam ettiğini görmek kötü bir his değil. :)

Eski satış konusu:

Buradaki arşiv/paylaşım konusu:

Asıl bu konuyu açma sebebim ise şu:

Geçtiğimiz günlerde eski konulara tekrar baktığımda aradan yıllar geçmesine rağmen hâlâ KOWEB'i soran, geliştiricisine ulaşmaya çalışan, satışın devam edip etmediğini merak eden insanların olduğunu gördüm. Sonra biraz güncel KO piyasasına baktım ve fark ettim ki aradan bunca yıl geçmesine rağmen aslında birçok problem hâlâ aynı.

Farklı files yapıları var, database yapıları değişiyor, bazı işlemler hâlâ direkt SQL üzerinden yapılıyor, bir sürü ayrı editör kullanılıyor, RDP ile sunucuya giriliyor, custom tablolar ve procedure'lar nedeniyle kullanılan araçlar her serverda aynı şekilde çalışmıyor.

Bunu görünce ister istemez aklıma şu soru geldi:

KOWEB tekrar geri dönmeli mi?

Burada kastettiğim şey eski sürümü olduğu gibi açıp tekrar satışa koymak değil.

Mevcut KOWEB altyapısını ve yıllardır kullanılan temel mantığını koruyup, üzerine ciddi şekilde yeni özellikler eklemek istiyorum. Arayüzü yenilemek, güvenlik tarafını geliştirmek, server yönetimini daha kapsamlı hale getirmek, farklı database/files yapılarına uyum sağlamayı kolaylaştırmak ve bugünün ihtiyaçlarına göre sistemi yeniden ele almak gibi.

Yani sıfırdan başka bir ürün yapmak değil; eski KOWEB'i bugünün şartlarına taşımak diyebiliriz.

Aklımdaki yeni yapıda şu tarz şeyler var:

• CPU, RAM, disk ve server durum takibi ve alarm sistemleri
  • Kapsamlı Item Takibi
  • Event yönetimi
  • Beginning Item işlemleri
  • Letter / Item gönderme
  • Başlangıç Mesajları
  • GM işlemleri
  • Server ayarları
  • Database backup/restore
  • Hangi adminin ne yaptığını gösteren detaylı işlem geçmişi
  • 2FA ve güvenlik tarafının geliştirilmesi
  • Mobil ve tablet üzerinden daha rahat kullanım
  • Farklı files/database yapılarına daha kolay adapte olabilecek bir yapı

Bunlar şu an benim aklımdaki başlıklar. Ancak özellikle bu konuyu açmamın sebebi roadmap'i tek başıma masa başında belirlemek istememem.

Aktif olarak server yöneten arkadaşların gerçekten nerelerde zorlandığını öğrenmek istiyorum.

Şu anda server yönetirken sizi en çok uğraştıran şey nedir? Hâlâ SQL üzerinden yapmak zorunda kaldığınız hangi işlemler var? Kullandığınız editörlerde "keşke şu da olsa" dediğiniz şeyler neler? Hangi files/ACS ve hangi server versiyonunu kullanıyorsunuz?

Özellikle server sahipleri ve files/ACS geliştiren arkadaşların fikirlerini merak ediyorum.

Bir de KOWEB'in ilk geliştirildiği döneme dönüp baktığımda ilginç geliyor. O zaman bugün kullandığımız yapay zekâ araçlarının hiçbiri yoktu. ChatGPT yoktu, Claude yoktu, Copilot yoktu. Bir şey çalışmadığında dokümantasyon, forumlar, deneme-yanılma ve saatlerce debug vardı. :)

Bugün hem geliştirme araçları hem frameworkler hem de yapay zekâ tarafı çok başka bir noktada. Dolayısıyla 2020 yılında yaptığımız şeyin üzerine bugün çok daha fazlasını koyabilmek mümkün.

Ama burada önemli bir noktayı da baştan açıkça söylemek istiyorum.

KOWEB tekrar aktif olarak geliştirilirse ücretsiz bir proje olarak planlamıyorum.

Şu anda kafamdaki ticari model sunucu başına yaklaşık:

4.500 TL + KDV / Ay

şeklinde.

Bu modelde faturalı lisans, standart kurulum, ücretsiz güncellemeler ve KOWEB kaynaklı teknik destek bulunacak. Ancak özel/custom database yapıları, farklı files sistemlerine özel adaptasyonlar veya müşteriye özel yeni geliştirmeler ayrıca değerlendirilecek.

Fiyatı özellikle şimdiden yazmak istedim. Çünkü yalnızca "güzel proje, kesin yap" yorumlarını değil, gerçekten böyle bir ürünün bugün ticari bir karşılığı olup olmadığını da ölçmek istiyorum.

4.500 TL/ay size göre yüksekse bunu da açık açık yazabilirsiniz. Yıllık lisans mı daha mantıklı olur, tek seferlik lisans mı tercih edersiniz, aylık model mi daha doğru olur; hepsini merak ediyorum.

Herhangi bir minimum kullanım süresi koymayı da düşünmüyorum.

Örneğin KOWEB'i 1 aylığına alıp veritabanınızdaki düzenlemeleri yaptıktan sonra kullanmayı bırakabilirsiniz. İleride tekrar ihtiyaç duyarsanız yeniden lisanslayabilirsiniz.

Yani amaç kullanıcıyı uzun süreli bir aboneliğe zorlamak değil; ihtiyaç duyduğu dönemde KOWEB'e erişebilmesini sağlamak.

Files/ACS işi yapan arkadaşlar için ileride ayrıca partner lisans modeli de düşünülebilir.

Kısacası benim amacım eski KOWEB'i arşivden çıkarıp tekrar satmak değil.

Yıllar önce yazılmış, hâlâ hatırlanan ve insanlar tarafından kullanılmaya devam edilen o temelin üzerine bugünün teknolojisini ve bugünkü ihtiyaçları koymak istiyorum.

Gerçekten talep varsa KOWEB tekrar aktif olarak geliştirilebilir.

Belki bu kez sadece bir "KO Web Editor" değil, server sahibinin günlük işlerinin büyük bölümünü yönettiği gerçek bir yönetim paneline dönüşür.

6 yıl önce başlayan KOWEB hikâyesi belki de henüz bitmemiştir. :)

Fikirlerinizi gerçekten merak ediyorum.

KY Uzman Üye
Coder
Hevesini kırmak istemem ama 30 dan fazla müşterimiz saydığınız ozelliklerin çok daha fazlasını aşağı yukurı soylediğin fiyatlarda sınırsız lisans olarak kullanmakta zaten

KY Kıdemli Üye
Web
nexusanticheat.com
Mantıklı düşünelim; 4500 TL size ödeyeceğimize 1 aylık max plan antigravitiy, cursor veya claude aboneliği ile zaten bu istediklerimizi yapabiliriz. Keza şuan forumda dolaşan bir çok editör de bu şekilde yapıldı. Editör işinden ekmek yiyen varsa hala şaşırıyorum açıkcası :D

KY Saygın Üye
Kurumsal Üye
Coder
Yardımsever
Mantıklı düşünelim; 4500 TL size ödeyeceğimize 1 aylık max plan antigravitiy, cursor veya claude aboneliği ile zaten bu istediklerimizi yapabiliriz. Keza şuan forumda dolaşan bir çok editör de bu şekilde yapıldı. Editör işinden ekmek yiyen varsa hala şaşırıyorum açıkcası :D
Sende files satışı yapıyorsun, madem yapay zeka var sen satış yaptığında da başkaları şaşırsın niye satış yapıyorsun ki her şeyi yapay zeka yapıyormuş :)

KY Uzman Üye
Coder
srclerini de max plan alarak yapıyosun sanırım o yuzden bu şekilde :D
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Yine başladınız sallamaya Güneyhan ve çetesi valla yoruyosunuz
:D güneyhan ne alaka :pPP
ben ve benım gibi editor yapıp "ekmek yiyen" kişilere sen sallamışsın kapak yeyincede güneyhan diye saçmalamaya başlamışsın olay bu sakin ol yani

Son düzenleme:
KY Saygın Üye
Kurumsal Üye
Coder
Yardımsever
Yine başladınız sallamaya Güneyhan ve çetesi valla yoruyosunuz
Sallamak mı ve GUNEYHAN ile ne alakası var söylediğimin? Kendi yaptığın işle cevabını verdim sana. Madem her şey yapılıyor, hadi cevapla sen neden satış konusu açtın? Kısaca, yapay zeka bir araçtır, bilgisiz bir insana dünyanın en iyi yapay zekasını da versen bir şey yapamaz bunu defalarca gördük. Her şeyi yapay zeka ile yapabileceğinizi düşünüyorsunuz.

KY Kıdemli Üye
Web
nexusanticheat.com
Ben sakinim be canım, sadece her attığım yoruma sürekli muhalefet olmanız rahatsız edici Ayrıca konu altında tartışmaya girmenize hiç gerek yok. Konuyu açan fikirleriniz neler diye sormuş bende ona ithafen cevap vermişim. Sizin yorumlarınız sizde kalsın bana iletmenize gerek yok.

KY Saygın Üye
Kurumsal Üye
Coder
Yardımsever
Ben sakinim be canım, sadece her attığım yoruma sürekli muhalefet olmanız rahatsız edici Ayrıca konu altında tartışmaya girmenize hiç gerek yok. Konuyu açan fikirleriniz neler diye sormuş bende ona ithafen cevap vermişim. Sizin yorumlarınız sizde kalsın bana iletmenize gerek yok.
Ben her konu da sana mı sallıyorum? Sen genelleme konuştun yani emek veren herkese laf attın ona istinaden cevap yazdım. Galiba halüsinasyon görüyorsun seninle bir problemim yok ama herkese de böyle sallayamazsın. Cevap veremediğine göre de yazdığım güzel bir yere gitmiş böyle anca saçmalarsın.

KY Uzman Üye
Coder
ah be bitanem sen hiç iyi değilsin sanırım, sen senin yorumunun altına,senin yorumunla alakalı attığım birtane yorum göstersene sana zahmet
editor işi yaparak para kazanan herkeze laf çarpıyosun cevabını alınca güneyhan diyosun saçma ***** , sonra geri fites yapma bunu gecen yalancı bir düzenbazın açtığı konuyada zıpladın direk

KY Kıdemli Üye
Web
nexusanticheat.com
@TriLogy İnan bana sen kimsin necisin gram bilmiyorum ne dedim zoruna gitti anlamadım. Kendi fikrimi belirttim konuda sadece, dediğim gibi ne ben size sallıyorum ne de dediklerimi siz üstünüze alının. Mümkünse benden uzak durun yeterli valla sadece mide bulandiriyorsunuz. İşinize baksanız hiç sorun olmayacak ama bir şekilde dönüp bana geliyor konu.

ah be bitanem sen hiç iyi değilsin sanırım, sen senin yorumunun altına,senin yorumunla alakalı attığım birtane yorum göstersene sana zahmet
editor işi yaparak para kazanan herkeze laf çarpıyosun cevabını alınca güneyhan diyosun saçma ***** , sonra geri fites yapma bunu gecen yalancı bir düzenbazın açtığı konuyada zıpladın direk
Zorlama beni kanka senin neyinden korkup geri vites atacağım yazdığın 2 satır PHP kodundan mı senden mi? Yazdığın editör çok mu zorladı seni? Valla garipsiniz gülüp geçiyorum size sadece. Kendinizi şurada küçük düşürmeyin. Benden hoşlanmıyor olabilirsiniz sağdan soldan duyduklarınız ile benimle uğraşmaktan vazgeçin bence.

KY Saygın Üye
Kurumsal Üye
Coder
Yardımsever
@TriLogy İnan bana sen kimsin necisin gram bilmiyorum ne dedim zoruna gitti anlamadım. Kendi fikrimi belirttim konuda sadece, dediğim gibi ne ben size sallıyorum ne de dediklerimi siz üstünüze alının. Mümkünse benden uzak durun yeterli valla sadece mide bulandiriyorsunuz. İşinize baksanız hiç sorun olmayacak ama bir şekilde dönüp bana geliyor konu.
Benim kim olduğum seni ilgilendirmez, senin kim olduğunda beni ilgilendirmiyor, daha ne yazdığını bilmeyen, söyledikten sonra da inkar eden bir insansın. Editör işi yapan herkese salladın farkında değilsin galiba? Ayrıca seninle benim ne işim olacak benim gözümde hiç bir değerin yok. Sen önce insanlara laf atacağına kendi işine odaklan, yapay zekanla ne yapıyorsan onunla ilgilen, ona buna sallayıp cevabını alınca da böyle saçmalamamış olursun.

KY Uzman Üye
Coder

Zorlama beni kanka senin neyinden korkup geri vites atacağım yazdığın 2 satır PHP kodundan mı senden mi? Yazdığın editör çok mu zorladı seni? Valla garipsiniz gülüp geçiyorum size sadece. Kendinizi şurada küçük düşürmeyin. Benden hoşlanmıyor olabilirsiniz sağdan soldan duyduklarınız ile benimle uğraşmaktan vazgeçin bence.
bak şimdi de kanka olduk :d ve hala aşağılama derdindesin yok 2 satır php yok mide bulandırma vs vs bişiylerden bahsediyorsun hani diyosunya cevreden duyduğunuz laflar vs bunu kendine hatırlatmalısın
benım senin konularının veya yorumlarının altında hiçbir yorumum olmamasına rağmen diyosunki her yorumuma cevap veriyosunuz yok mide bulandırıyosunuz vs kendince bizi mi aşağılıyosun sen şimdi adamsan gostersene benım senın yorumunun altına yazdığım yorumu
kendi kendine tavır alan sensin benım kimseyle derdim de yok yani ama illa laf soyletiyosun anlayamıyomusun anlamadım ki

KY Üye
Arkadaşlar herkese yorumları için teşekkür ederim.

Konu biraz farklı bir yere gitmeye başladı, o yüzden konuyu tekrar asıl amacına çekmek istiyorum.

Burada herhangi bir geliştiricinin ürününün iyi/kötü olduğunu tartışmak, kimin neyi yapay zekâ ile yaptığı veya kimin hangi ürünü neden sattığı üzerinden bir tartışma oluşturmak istemiyorum.

6 yıldır KO geliştirme tarafında aktif değilim. Bu süre içerisinde doğal olarak yeni editörler, yeni files yapıları ve yeni geliştiriciler ortaya çıkmış. Bundan da açıkçası memnuniyet duyarım.

Rekabetin olması kötü bir şey değil; en sonunda bundan faydalanan server sahipleri olur.

Benim bu konuyu açma sebebim de aslında çok basit:

KOWEB'in geliştirilmesi ve satışı yıllar önce durmuş olmasına rağmen eski konulara hâlâ mesaj gelmesi, insanların KOWEB'i araması ve eski/eksik sürümlerin hâlâ kullanılmaya çalışılması bende "demek ki hâlâ karşılanmamış bir ihtiyaç var" düşüncesini oluşturdu.

Bu yüzden doğrudan bir satış konusu açmadım. Proje Atölyesi'nde önce piyasayı ve kullanıcıların bugünkü ihtiyaçlarını anlamak istedim.

4.500 TL fiyatını da aynı sebeple açıkça yazdım. Fiyat yüksek bulunabilir, düşük bulunabilir, farklı lisans modelleri önerilebilir. Bunların hepsi benim için değerli geri bildirim.

KOWEB'in geçmişte ne yaptığı belli. Bundan sonrası için benim merak ettiğim konu ise şu:

Bugün aktif bir KO server sahibinin hâlâ çözülmemiş hangi problemleri var?

Hangi işlemleri hâlâ SQL'den yapmak zorunda kalıyorsunuz?

Mevcut editörlerde eksik bulduğunuz şeyler neler?

Farklı files/database yapılarında en çok hangi uyumluluk problemleri yaşanıyor?

Server yönetiminde size gerçekten zaman kaybettiren işlemler neler?

KOWEB'i seven ve yeniden görmek isteyen yeterli bir kitle varsa ben de mevcut altyapının üzerine yeni özellikler ekleyerek projeyi tekrar aktif geliştirmeye başlarım.

Talep yoksa da bunda herhangi bir problem yok. KOWEB yıllar önce güzel bir iş yaptı ve insanların hâlâ hatırlıyor olması benim için zaten değerli.

O yüzden mümkünse konuyu geliştiriciler arasındaki kişisel tartışmalardan ziyade ürün, ihtiyaçlar ve fikirler üzerinden devam ettirelim.

Herkesin görüşüne açığım.

KY Saygın Üye
Kurumsal Üye
Coder
Yardımsever
bak şimdi de kanka olduk :d ve hala aşağılama derdindesin yok 2 satır php yok mide bulandırma vs vs bişiylerden bahsediyorsun hani diyosunya cevreden duyduğunuz laflar vs bunu kendine hatırlatmalısın
benım senin konularının veya yorumlarının altında hiçbir yorumum olmamasına rağmen diyosunki her yorumuma cevap veriyosunuz yok mide bulandırıyosunuz vs kendince bizi mi aşağılıyosun sen şimdi adamsan gostersene benım senın yorumunun altına yazdığım yorumu
kendi kendine tavır alan sensin benım kimseyle derdim de yok yani ama illa laf soyletiyosun anlayamıyomusun anlamadım ki
Niye kendini bir şey anlatmakla yoruyorsun, editör yapanlara yazdığı mesajla kendisine cevap yazdım, cevap veremedi bile. Anca saçmalar verecek cevabı olmayınca. Zaten kimin ne olduğunu herkes biliyor, yorma kendini :) Hatta bir atasözü yazayım buraya, "Eşeğe altın semer vursalar, eşek yine eşektir."

Moderatör
Bireysel sorunlarımızı lütfen kendi aramızda halledelim. Konuyu tekrar temiz bir başlıkla açabilirsiniz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt